Το αυχενικό σύνδρομο αφορά μια από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης , περιλαμβάνει μια σειρά από συμπτώματα που εμφανίζονται στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να αντανακλούν μέχρι τον ώμο , τις ωμοπλάτες τον αγκώνα ή και την άκρα χείρα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επεκτείνονται και στις αναφερθείσες ανατομικές περιοχές τότε περιγράφεται ως αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.
Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν :
- Πόνος στον αυχένα που μπορεί να επεκτείνεται στα χέρια ή τους ώμους σας.
- Αδυναμία στα χέρια και τα πόδια σας, διαταραχή συντονισμού βάδισης.
- Μούδιασμα στους ώμους, τα χέρια ή τα χέρια σας.
- Δυσκαμψία στο λαιμό.
- Δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
- Δυσκολία ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.
- Πονοκέφαλοι.
Στις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου που αρκετές φορές είναι συνδυασμός παραγόντων περιλαμβάνεται η καταπόνηση με συχνότερη στη σύγχρονη εποχή την εργασία υπαλλήλου γραφείου και τη στάση σώματος αλλά και τη φθορά που αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Οι ανατομικές δομές του αυχένα σταδιακά αναπτύσσουν φθορά και εκφυλίζονται.
Οι συνήθεις αλλοιώσεις είναι :
- Αφυδατωμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι κυρίως λόγω φλεγμονών , μεγάλης ηλικίας και τρόπου ζωής. Καθώς οι δίσκοι γίνονται μικρότεροι, υπάρχει περισσότερη επαφή μεταξύ των σπονδύλων μεταξύ των οστών.
- Δίσκοι με κήλη που μπορούν να πιέσουν το νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ρίζες.
- Οστεόφυτα , πρόκειται για εναποθέσεις ασβεστίου είτε ως κατάλοιπα φλεγμονών είτε ως προσπάθεια του οργανισμού να ενισχύσει τα οστά, τα οποία όμως μπορεί να συμπιέσουν νευρικές ρίζες.
- Σκληρότητα συνδέσμων , πρόκειται για «κορδόνια» που συνδέουν οστό με οστό.
- Απλή μυϊκή θλάση ο λεγόμενος και μυϊκός σπασμός λόγω έκθεσης σε ψυχρό αέρα ή κακής στάσης σώματος ή και απότομη κίνηση αυχένα.
- Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και το σύνδρομο Reiter
- Μεταβολικά νοσήματα όπως η οστεοπόρωση αλλά και χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη.
Συνήθως η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού και αξιολόγηση των συμπτωμάτων αλλά και με την κλινική εξέταση. Κατόπιν μπορεί να ακολουθήσει ένας απλός ακτινολογικός έλεγχος αλλά και αξονική η μαγνητική τομογραφία (πιο λεπτομερή απεικόνιση) , όπου ενδείκνυται μπορεί να γίνει και ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος.
Οι προτεινόμενες μέθοδοι αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την αιτία. Ορισμένες κοινές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:
Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και τη βελτίωση της κινητικότητας μπορούν να βοηθήσουν. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει.
Ανακούφιση του πόνου: Οι αντιφλεγμονώδεις φάρμακα (όπως το ιβουπροφαίνη) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
Εργοθεραπεία: Αν οι εργασιακές συνθήκες συμβάλλουν στο σύνδρομο, ο εργοθεραπευτής μπορεί να προτείνει βελτιώσεις στην εργασιακή στάση και τη χρήση εργαλείων.
Ενδοσκοπικές επεμβάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες.
Η οζόνο θεραπεία ή για την ακρίβεια οξυγόνο-οζόνο θεραπεία έχει πολλές και διαφορετικές μεθόδους εφαρμογής. Στην περίπτωση του αυχενικού συνδρόμου η μέθοδος που κυρίως χρησιμοποιείται είναι η τοπική ενέσιμος θεραπεία. Πρόκειται για έγχυση ενδομυϊκά και υποδόρια μείγματος Ο2-Ο3 οξυγόνου και όζοντος στην ανατομική περιοχή του αυχένα με τη χρήση σύριγγας που περιέχει το μείγμα αερίου και τη χρήση μιας πολύ λεπτής βελόνας. Συνήθως δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία , ο/η ασθενής απλά κάθεται σε άνετη θέση αλλά σε περιπτώσεις ιδιαίτερης ευαισθησίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικό αναισθητικό.
Τα οφέλη της Οξυγόνο-Οζόνο θεραπείας για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνουν :
- Αντιφλεγμονώδη δράση – επάγει τη μείωση των ουσιών που μεσολαβούν στη φλεγμονή , όπως οι προσταγλαδίνες , η ισταμίνη και οι προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες.
- Αναλγητική δράση – αδρανοποιεί τους μεσολαβητές πόνου και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών.
- Βελτιώνει την τοπική μικροκυκλοφορία , την τοπική οξυγόνωση των ιστών που προκαλούν αναλγητική , αντιφλεγμονώδη και χαλαρωτική δράση στους μύες.
- Μείωση της έντασης και της έκτασης της αυχεναλγίας
Ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία στις αυχενικές εγχύσεις που γίνονται σε περίπτωση προεξοχής δίσκου ή κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχουν επίσης αφυδατωτική δράση που ευνοεί τη μείωση της κήλης ή της προεξοχής.
Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά με στατιστικά δεδομένα που ξεπερνούν το 90% , ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη θεραπεία και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προετοιμασία προ θεραπείας , η διάρκεια της είναι μερικά λεπτά και συνήθως συστήνονται δέκα περίπου συνεδρίες.
Κωνσταντίνος Νικητίδης MD MSc
- https://www.terapiaozono.ch/curare-la-cervicobrachialgia-con-lozonoterapia/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787
- https://www.terapiaozono.it/curare-la-cervicalgia-con-ozonoterapia-milano/
- https://www.mdpi.com/2075-4426/14/3/326
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/DDDT.S74518