You are currently viewing Υπερινσουλιναιμία , τι είναι, ποια τα αίτια και σύνδεση με παθήσεις

Η υπερινσουλιναιμία είναι ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας σας. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου αίματος.

Η υπερινσουλιναιμία συσχετίζεται συχνά με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι διαβήτης.

Όταν ένα άτομο έχει Υπερινσουλιναιμία, υπάρχει πρόβλημα ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι το πάγκρεας πρέπει να εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να διατηρεί το σάκχαρο στο κανονικό επίπεδο.

Ποια τα αίτια της Υπερινσουλιναιμίας;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η κύρια αιτία της υπερινσουλιναιμίας, με το πάγκρεας να αντισταθμίζει την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυτού του τύπου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, η οποία συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να εκκρίνει την ινσουλίνη που απαιτείται για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Γενετικοί παράγοντες επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο όπως οι πολυμορφισμοί  στα γονίδια PPARG, TCF7L2, SLC2A2, FTO τα οποία ρυθμίζουν την ευαισθησία του κυττάρου στην Ινσουλίνη.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η υπερινσουλιναιμία μπορεί να προκληθεί από όγκο των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη του παγκρέατος (ινσουλινώματος).

Μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολικό αριθμό κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας (nesidioblastosis).

Ποιοι οι κίνδυνοι από την Υπερινσουλιναιμία;

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που συνδέονται με την υπερινσουλιναιμία και συγκεκριμένα:

– Υπερτριγλυκεριδαιμία

– Υπερουριχαιμία

– Αύξηση βάρους

– Σκλήρυνση των αρτηριών , αρτηριοσκλήρωση και αθηρωματικές αλλοιώσεις

– Υπέρταση

– Διαβήτης τύπου 2

– Καρδιοπάθειες

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η υπερινσουλιναιμία, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή προ-διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι ή η έκταση των παραπάνω.

Πως γίνεται η διάγνωση ή η εκτίμηση κινδύνου;

Μια απλή μέτρηση ινσουλίνης στο αίμα κατόπιν νηστείας ή ένας συνδυασμός μετρήσεων σε δοκιμαστική διαδικασία μπορεί να διαγνώσει την πάθηση ενώ ακόμη πιο αξιόπιστα η αξιολόγηση οργανικών ή/και λιπαρών οξέων προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία ανιχνεύοντας πρώιμα στάδια.

Στοχευμένες γονιδιακές αναλύσεις για την εκτίμηση πολυμορφισμών σε ότι αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόληψη και την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερινσουλιναιμίας;

Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να μην έχει εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, μερικά πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Πρόσληψη βάρους

– Υπερβολική πείνα

– Μεγάλη λαχτάρα για γλυκά

– Δυσκολίες συγκέντρωσης

– Αγχος ή συναισθήματα πανικού

– Υπερβολική κόπωση

– Υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

– Ευερεθιστικότητα

Ειδικότερα στα παιδιά και στους έφηβους μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη σίτιση, ακραίος εκνευρισμός , λήθαργος ή σημαντική απώλεια ενέργειας.

Επίσημα από τον Νοέμβριο του 2018 η Αμερικανική ενδοκρινολογική εταιρεία προσδιορίζει δύο στάδια πριν την εμφάνιση και διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και αυτά είναι ο Προ-διαβήτης και η Υπερινσουλιναιμία. Περίπου 9 % των Αμερικανών πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 ενώ περίπου 10% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα με εκτιμήσεις για 300.000-500.000 άτομα να μην το γνωρίζουν ότι νοσούν.

Ποια η αντιμετώπιση;

Η αιτία της πάθησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με υγιεινή διατροφή , άσκηση και γενικότερα αλλαγές τρόπου ζωής (lifestyle) , επαναφορά της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού ή ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή.



Κωνσταντίνος Νικητίδης,  MD



www.emeno.gr

www.diabetes.co.uk

www.drbillsukala.com

www.aace.com